Burn test metoda (metoda gorenja),  za ispitivanje tipa plastične mase, zasniva se na izlaganju malog dela ispitivane plastičnog materijala otvorenom plamenu. Nakon početka topljenja i gorenja, potrebno je obratiti pažnju na brzinu gorenja, boju plamena, miris, da li istopljen plastični materijal kaplje, boju i vrstu dima… Prilikom izvođenja testa izabrati što manje parče plastične mase, ali dovoljno veliko kako bi se utvrdile karakteristike prilikom sagorevanja.

Ovakav način ispitivanja tipa plastike je brz ali ne i potpuno precizan. Dodavanje aditiva plastičnoj masi može značajno da izmeni  ponašanje plastične mase prilikom gorenja. Za precizno utvrđivanje tipa materijala potrebno je obratiti se nekoj od akreditovanih fizičko-hemijskih laboratorija.

Prilikom ispitivanja tipa plastike, ovom metodom, obavezno obratiti pažnju na mere protivpožarne zaštite.Test nikako ne izvoditi u zatvorenom prostoru, blizu drugih plastičnih i zapaljivih materijala. Poželjno je „pri ruci“ imati aparat za gašenje požara.
Važno znati da plastične mase prilikom gorenja oslobađaju kancerogene materije tako da treba izbegavati često i dugotrajno izlaganje isparenjima koja se oslobađaju prilikom sagorevanja.